fbpx
Sütik
A tárhely portál süti (cookie) fájlokat használ, amelyeket a rendszer a gépeden tárol. A cookie-k szolgáltatásaink biztosításához szükségesek, személyek azonosítására nem alkalmasak. Az oldal használatával beleegyezel a cookie-k használatába. További információért a személyes adatok kezelésről, kérjük, olvasd el az Adatvédelmi szabályzatunkat, és fogadd el a sütiket!
×
Home

A 2-es típusú diabetesnél az alábbi fűszerek rendszeres fogyasztása előnyös a diabetes kezelésében:

Fahéj: A fahéj kivonatának inzulinszerű hatása lehet, ami segíthet csökkenteni a vércukorszintet. A fahéjtól édesebbnek fogod érezni az ételt. Amibe csak tudsz tegyél egy kis fahéjat. A boltban általánosan kapható Cassia fahéjból naponta összesen akár 1 teáskanálnyit is elfogyaszthatsz különösebb veszély nélkül (persze több részre elosztva). Gondold át, hogy melyik ételeidbe tudod beilleszteni, és edd rendszeresen.

Kurkuma gyökér: A kurkumin nevű hatóanyag antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, és segíthet javítani az inzulinérzékenységet.

Görögszénamag: javíthatja az inzulinérzékenységet és csökkentheti a vércukorszintet.

Kapor: A kaprot hagyományosan emésztési problémák és más egészségügyi problémák kezelésére használjuk. A kapornak van némi vércukorszint-csökkentő hatása, de a jelenlegi kutatások alapján nem tekinthető megbízhatóan hatásosnak a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében.

Fekete kömény (Nigella sativa): A fekete kömény magjai enyhén keserű, fűszeres ízűek és kissé földes aromájúak. Nem tévesztendő össze a közönséges konyhai köménnyel (carum carvi) . A fekete köményben található hatóanyagok, mint a timokinon, antioxidáns, gyulladáscsökkentő és immunmodulációs hatásokkal rendelkeznek, és bizonyos kutatások szerint vércukorszint-csökkentő hatása is lehet. A közönséges konyhai kömény is tartalmaz antioxidánsokat és gyulladáscsökkentő vegyületeket, de a kutatások nem mutattak rá egyértelműen a vércukorszintre gyakorolt hatására. A fekete kömény magvakat önmagában is eheted, de fűszerként ételbe is keverheted. Mivel a hatóanyagok a mag belsejében találhatók, ezért hatékonyság szempontjából a frissen őrölt felhasználási módot javaslom.

A fekete kömény olaja a magvakból kinyert kivonat, amely koncentráltabb formában tartalmazza a hatóanyagokat. Az olajat adagolhatod salátákra, főzelékekre vagy más ételekre, de ügyelj arra, hogy ne melegítsd túl, mivel a magas hőmérséklet csökkentheti a hatóanyagok hatékonyságát. A fekete kömény olajat étrend-kiegészítő formájában is megtalálhatod kapszulákban vagy cseppekben, de a legjobb, ha helyet adsz ennek a fűszernek a mindennapi étkezéseidben. Próbáld ki salátákhoz, párolt, vagy sült, grillezett zöldségekhez. Illik csirke, marha vagy báránysültekhez is. Főzelékek is jól ízesíthetők vele.

Oregáno: Az oregánó népszerű fűszer és gyógynövény, amelyet gyakran használnak a mediterrán ételekben és a gyógyászatban. Egyes tanulmányok szerint az oregánónak lehetnek vércukorcsökkentő hatásai, bár ezek a hatások egyelőre nem olyan jól dokumentáltak, mint más gyógynövények esetében. Az oregánóban található vegyületek, például a karvakrol és a timol, antioxidáns, gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek. Egyes kutatások arra utalnak, hogy ezek a vegyületek segíthetnek a vércukorszint szabályozásában is. Állatkísérletek alapján a karvakrolnak és a timolnak potenciálisan van inzulinérzékenységet javító és glükóz homeosztázist elősegítő hatása. Ezenkívül egyes tanulmányok szerint az oregánó elősegítheti a vércukorszint csökkentését és a glikémiás kontrollt a cukorbetegségben szenvedők esetében. A jelenlegi kutatások többsége állatokon vagy laboratóriumi körülmények között zajlott, így ezek az eredmények korlátozottan vehetők figyelembe. Az oregánó fogyasztása önmagában valószínűleg nem elegendő a vércukorszinted jelentős csökkentéséhez, de legyen része az étrendnek, hiszen ezzel is támogatod a sejtjeid inzulinérzékenyégének növelését.

Saját tapasztalatom: A kapor kivételével a fűszereket könnyű volt beillesztenem az étrendembe. A kurkumáról korábban nem gondoltam, hogy  ilyen könnyű beilleszteni az ételekbe. A zöldségkrémektől a levesekig sok mindenben alkalmazom. Nem viszem túlzásba, egyszerre csak egy csipetnyit teszek az ételekbe. A görögszénát én egész magban veszem, és ledarálom egy kávédarálón. Egyszerre csak egy keveset. Szerintem jól passzol gyümölcsteákkal, zöldteával, egy csipet fahéjjal is. Ezeket próbáltam, nekem bejött. Ha csak egy kicsi vizet öntesz rá, akkor szendvicskrémekbe is jó, de markáns íze miatt először óvatosan kísérletezz vele. Egy tanulmányban vizsgálták, hogy forró vízben áztatott vagy a joghurtba kevert görögszénamag hatásosabb-e. Mivel a forró vizet hozták ki „győztesen”, ezért javaslom inkább forrázva fogyaszd. Az európai Gyógyszerügynökség is ezt az elkészítési módot javasolja, de van szakirodalomban langyos vizes áztatásra ajánlás is. Vannak étrend-kiegészítők is a piacon, de nem találtam hiteles információt arra, hogy a kivonat milyen mennyiségtől lehet hatásos. Maximum 6 gramm a napi adagja, ami azért gyakorlatban nem kevés. Ha huzamosabb ideig nagy mennyiségben használod, akkor a bőrödön keresztül átérződik a "szaga", és ez nem kellemes. A valós életbe napi 1-2 grammnyit könnyű beilleszteni (1 kávéskanálnyi). Ártani nem fog. Nem tudom elképzelni, hogy naponta hogyan lehetne ebből 6 grammot rendszeresen fogyasztani. Nem rossz ízű, hamar meg lehet szokni, sőt kedvelni az ízét. Ha görögszénát használsz, már ne egyél egyéb fitoösztrogén tartalmú gyógynövényt, így chia magot és lenmagot se, mert túl sok lehet a fitoösztrogén így együtt. Kivéve, ha változókori problémáid vannak. Görögszénát útifűmaggal is érdemes kombinálni.

 Teaként a következő gyógynövények alkalmazhatók sikerrel a diabetesben:

Csalánlevél: A csalán levelekben található hatóanyagok, mint az α-glükozidáz-gátlók, segíthetnek csökkenteni a vércukorszintet a szénhidrátok emésztésének lassításával. 

Fehér eperfa:  A sejtek inzulinérzékenységé növeli (Morin flavonoid).

Pitypang levele

Fehér babhéj

Kukoricabajusz 

Kecskeruta

A fenti növények egymással keverhetők. Egy csapott evőkanálnyi "füvet" (ez lehet akár keverék is) forrázz le egy bögrényi vízzel. Ha langyosra kihűlt, ihatod. Lehetőleg étkezés előtt fogyaszd.

Népszerű a ginzeng gyökér teaként történő fogyasztása is, ami előnyös a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében. A ginzeng gyökérben található hatóanyagok, mint például a ginszenozidok, segíthetnek javítani az inzulinérzékenységet és csökkenteni a vércukorszintet. Egyes tanulmányok szerint a daganatos megbetegedések előfordulását is csökkenti. Maximálisan azonban 3 hónapnál tovább nem ajánlott a fogyasztása., mert hosszú távon a hormonrendszer működését is befolyásolhatja. Tisztítsd meg a gyökeret, reszelj le belőle egy teáskanálnyit, és forrázd le egy bögre vízzel.

A ginzeng tea irritálhatja a gyomor nyálkahártyáját egyes emberek számára, különösen, ha nagyobb mennyiséget vagy erősebb koncentrációjú teát fogyasztanak. Ha refluxos vagy, akkor óvatosan kell bánj a ginzeng teával, mivel a gyomorirritáció súlyosbíthatja a refluxos tüneteidet.

Kivonatok közül az alábbiak ajánlom:

Keserűdinnye: A keserűdinnye hatóanyagai segíthetnek javítani a glükóztoleranciát és csökkenteni a vércukorszintet.

Szőlőmag: A szőlőmag kivonat polifenoljai antioxidáns hatásúak, és segíthetnek javítani az inzulinrezisztenciát és a vércukorszintet.

Ginzeng: A Panax ginseng és az amerikai ginzeng (Panax quinquefolius) kivonatok is segíthetnek javítani az inzulinérzékenységet és csökkenteni a vércukorszintet.

Fekete áfonya : A fekete áfonya kivonata antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatású, és segíthet javítani a vércukorszintet és az inzulinérzékenységet.

Gymnema sylvestre: Egyes tanulmányok szerint a Gymnema sylvestre kivonat javíthatja az inzulinérzékenységet és csökkentheti a vércukorszintet.

Csalán: A csalán kivonata lehet vércukorszint-csökkentő hatású, de további vizsgálatokra van szükség e hatás megerősítéséhez. 

A kivonatok étrend-kiegészítő formában érhetők el. Nagyon változatos a hatóanyag tartalmuk. Nézd meg a virtuális bevásárló listát, ami segít neked a választásban. Egyszerre ne szedj kétféle kivonatnál többet. A legjobb, ha inkább váltogatod, és figyeled a reakciódat rájuk. 

Táplálkozásba könnyen beilleszthető, 2-es diabetes-re jótékonyan ható köretként, és önmagában is fogyasztható növényi táplálékok (glikémiás index szerint növekvő sorrendben):

Az édesburgonya gumója jelentős tápanyagforrás, amely számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, valamint alacsony a glikémiás indexe, ami azt jelenti, hogy lassabban emelkedik a vércukorszint a fogyasztása után. Ebből adódóan, az édesburgonya fogyasztása előnyös lehet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők számára, mivel segíthet a vércukorszint szabályozásában. Az édesburgonya glikémiás indexe (GI) fajtától, elkészítési módtól és a főzési időtől függően változhat. Általában az édesburgonya GI értéke alacsonyabb, mint a hagyományos burgonyáé, és általában 44-től 61-ig terjed. A hagyományos burgonya glikémiás indexe általában azonban alacsonyabb, mint a fehér rizsé, bár mindkettő közepes vagy magas GI értékűnek tekinthető. A hagyományos burgonya GI értéke 50-től 85-ig vagy annál is magasabbra terjedhet, míg a fehér rizs GI értéke 73-tól akár 89-ig terjed.

Quinoa: A quinoa magas rost- és fehérjetartalmú, alacsony glikémiás indexű gabona, amely számos vitaminban és ásványi anyagban gazdag. Teljes kiőrlésű, gluténmentes és sokoldalúan felhasználható.

Bulgur: A bulgur teljes kiőrlésű búzából készült, és magas rosttartalmú, alacsony glikémiás indexű gabona. Gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban, és könnyen elkészíthető.

Hajdina: A hajdina gluténmentes, magas rost- és fehérjetartalmú és alacsony glikémiás indexű gabona, amely több vitaminban és ásványi anyagban gazdag, mint a hagyományos gabonafélék.

Leghatékonyabb egyéb növények  a diabetesesek mindennapjaiban:

A hagymagumó (Allium cepa) vércukorszint-csökkentő hatású. Egyes tanulmányok szerint a hagyma hatásos lehet a vércukorszint csökkentésében, mivel segíthet javítani az inzulinérzékenységet és elősegítheti a glükóz anyagcseréjét. Ezen kívül a hagyma hatásos lehet a koleszterin- és trigliceridszint csökkentésében, és fokhagymában is megtalálható kénvegyületei, mint az allicin, elősegíthetik a vérnyomás csökkenését és a szív- és érrendszeri egészség javulását.

Avokádó: Az avokádóban található egészséges zsírok javíthatják az inzulinérzékenységet és segíthetnek a vércukorszint szabályozásában.

Articsóka: Az articsókában található inulin egy prebiotikus rost, amely lassan emésztődik és stabilizálja a vércukorszintet. Az inulin nem emelkedik a vércukorszint, így jótékony hatású lehet a cukorbetegségben.

További alacsony alacsony glikémiás index (GI) és egyben magas vitamintartalom miatt javasolt zöldségek:

Brokkoli

Kelkáposzta

Spárga

Zöldbab

Spenót

Paprika

Paradicsom

Karfiol

Cukkini

Répa

Egyéb:

Az útifűmag és a karob por is csökkenti a cukor-felszívódást. Mindegyik rost és nyálkatartalmú. Fogyasztásuk esetén inzulinfüggő diabéteszesek inzulinadagjának csökkentésére is szükség lehet, tehát az orvosi felügyelet fokozottan fontos. 

A cikk ajánlásai általános jellegűek, és nem helyettesítik az orvosi tanácsadást. Mindig fontos, hogy a cukorbetegség kezelését szakember felügyelje, és a gyógynövényeket az orvosoddal egyeztetve alkalmazd. Ha bizonytalan vagy, hogy pontosan mit is lenne célszerű alkalmaznod a Te esetedben, akkor kérj konzultációt tőlem (ha van konzultációs vagy mentor kuponod, használd fel).

Vannak szakirodalmak, amik több vércukor csökkentő hatású növényt is taglalnak. Véleményem szerint törekedjünk a kevésbé egzotikus, könnyen hozzáférhető, és praktikus, a hétköznapokba jól beilleszthető megoldásokra. A fenti cikkben ezeket szedtem rendszerbe.  

Megjegyzés: Ha további információkat szeretnél, akkor a Turbo Vitalitás-szív -és érvédő programban személyre szabottan is megkaphatod.  

Márciustól már találhatsz zsenge pitypang levelet. Elsőrendű a máj és a vese munkájának serkentésére, valamint vitamin- és ásványpótlásra is nagyszerű.

Tavasszal eljött az ideje a tisztító kúráknak. Aki a máját szeretné megdolgoztatni, egye a gyermekláncfüvet nyersen. Most a levél fantasztikus hatóanyagokat tartalmaz. Ha a gyermekláncfű már elvirágzott, és megjelent a fehér bóbitája, akkor a levelében kevesebb a hatóanyag tartalom. A levél vízhajtó hatású isEpehajtó hatással is bír. A gyermekláncfű levele a szakirodalmak szerint vitaminok és ásványi anyagok gazdag forrása is:  A, B, C - vitaminokat, vasat, szilíciumot, magnéziumot, cinket és mangánt és káliumot tartalmaz. Könnyen,ingyen juthatsz most tehát természetes formában ásványi anyagokhoz és vitaminokhoz. A tavaszi fáradtság megelőzésében is segítenek. Mivel enyhén vízhajtó hatású is, ezért  a vesét is megdolgoztatja kicsit, így a húgyutak karbantartására is jó.

Egy kellemes séta során tiszta területről szedj leveleket, mosd meg alaposan, és egyél bátran egy kis maréknyit belőle. 

A zsenge levelek csak nagyon enyhén kesernyések. A rukkola salátától alig különböztethető meg. Az öregebb levelek már keserűbbek Ez a keserűanyag serkenti az emésztést. Étkezés előtt fogyasztva étvágygerjesztő hatású, étkezés közben vagy után pedig emésztésjavító. A levelek használhatók salátába, szendvicsbe akár tyúkhúrral együtt. Napi pár levélkével már sokat teszel önmagadért.

 

A nyers levélből lehet teát is készíteni, egy jó maréknyit is tehetsz egy bögre vízbe. Az sem baj, ha már fonnyadt, teának még nagyon jó lesz.

Fontos tudni, hogy akinek  epeút vagy bélelzáródása, esetleg epeköve van, az ne fogyasszon gyermekláncfüvet.

A bükki Füvesember könyvében azt írta, hogy a  gyermekláncfű tejnedvét  nagyanyáink elsősorban a szemráncok kisimítására használták. Nekem érzékeny bőröm van, kipróbáltam, nem irritált.

A tudományos álláspontról, az összetevőkről, az alkalmazásról további információkat itt találsz.

Ligetszépeolaj főbb hatásai

Szeretnéd késleltetni a ráncaid kialakulását? 

Lefekvés előtt a 2-3 csepp ligetszépe olajat kenj az arcodra, dekoltázsodra, kezedre.

  • Antioxidánsokban gazdag, amelyek segítenek megelőzni a bőr korai öregedését.
  • Gazdag E-vitaminban, ami hidratálja a bőrt.
  • Gyulladáscsökkentő hatása van, ami enyhíti a bőr irritációját és gyulladásait.

Első használat előtt csuklódon ellenőrizd le, hogy tapasztalsz-e bőrirritációt. Ha bőrirritáció lép fel, azonnal hagyd abba a használatát.

Ekcémás vagy? Száraz, viszkető bőrtől szenvedsz?

 Házi lenmag

A lenmag az a leginkább elérhető növényi táplálékunk, amely  a legtisztább és legtöbb olyan telítetlen zsírsavat tartalmazza, amire a szervezetnek szüksége van (esszenciális zsírsav). Különösen az omega-3 mennyisége és aránya kedvező. Agyműködést serkentő és koleszterint csökkentő hatású. Továbbá a lenmagot bélrenyheség és székrekedés esetén is alkalmazzuk, mivel a bélben megduzzad ezáltal tágulási inger lép fel, amely serkenti a vastagbél mozgását (perisztaltikát).

A lenmag enyhe hashajtó, perisztaltikát normalizáló és nyálkahártyát védő hatását humán vizsgálatok is igazolják. 

A VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben elismert drog. 

×

TOP