Telítetlen zsírsavak
Az egyes zsírsavak alapvetően a szénlánc hosszában, és a szénatomokhoz kapcsolódó hidrogénatomok számában térnek el. Ha a szénatomok között kettős kötés van, akkor beszélünk telítetlen zsírsavról. Az omega-3, omega-6, omega-9 névhasználat azt jelöli, hogy a lánc végétől számítva hányadik szénatomon kezdődik az első kettős kötés.
Esszenciális zsírsavak nélkülözhetetlenek a biológiai folyamatokhoz, de nem tudja a szervezet előállítani. Ezeket a zsírokat az étkezéssel kell pótolni.
Különös jelentősége van a telítetlen zsírsavakon belül az omega-3/omega-6 aránynak. Az ideális arány az 1:3-1:5 között van.
Ideális esetben az összes elfogyasztott omega-3 zsírsav mennyisége napi 1-1,5 g, és az omega-6 zsírsavbevitel ennek 3-5-szöröse.
Fontosabb telítetlen zsírsavak:
ω-9- Olajsav
ω-6- linolsav: esszenciális zsírsav
ω-6- gamma linolénsav
ω-3- alfa linolénsav= ALA: esszenciális zsírsav
EPA, DHA: Ezeket a szervezet elő tudja állítani alfa linolénsavból, de nagyon rossz hatékonysággal. Hatásuk: Antitrombotikus, antiarritmiás, értágító, gyulladásgátló hatás
ω3-ω6 zsírsavtartalom megoszlása %
|
alfa linolénsav ω-3 | ω-6 |
Lenmagolaj (~4:1) | 60% | 14% linolsav |
(~1:3) |
22% |
56% linolsav 4% gamma linolénsav |
13% |
57% linolsav |
|
(~1:67) |
1 | 67% linolsav |
(~1:9) |
0,9% | 8,4% linolsav |
0-15% | 40-56% linolsav | |
Ligetszépe |
72% linolsav 9% gamma linolénsav |
|
Mákolaj |
72% linolsav |
Telítetlen zsírsavakban gazdag étkezési olajok- érrendszer és szívvédők>>
Forrás:
Rodler Imre (2005) :Tápanyagtáblázat (Medicina Kiadó) 324-326
Hohmann Judit Szegedi Tudományegyetem Farmakognóziai Intézet - (slideplayer.hu)
Szabó K., Sváb J., Bernáth J. (2013): Oenothera erythrosepala Borb.-Vöröslő ligetszépe. In Bernáth J. (Szerk.) Vadon termő és termesztett gyógynövények. Mezőgazda Kiadó, Budapest. 370-372.